Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες Μ.Μ.Μ. (φωτογραφίες)




Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου σχετικά με εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 54χρονου ημεδαπού που διαπράχθηκε την 17-08-2017


Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Η εξάρθρωση μιας πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά, την τελευταία τουλάχιστον 10ετία, σε κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική καθώς και η εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας 54χρονου ημεδαπού, που διαπράχτηκε την 17 Αύγουστου 2017 στη Νίκαια Αττικής συνθέτουν τη θεματολογία της σημερινής μας παρουσίασης.

Την πρώτη υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία με τη συνδρομή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και των οικείων Τμημάτων Ασφάλειας οργάνωσε και πραγματοποίησε το περασμένο Σαββάτο 16 Σεπτεμβρίου 2017 μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά.

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι ενδεικτικός του μεγέθους του εγκληματικού δικτύου που εξαρθρώσαμε, καθώς περιλαμβάνει τριάντα μια (31) συλλήψεις μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας) και είκοσι επτά (27) έρευνες σε οικίες στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Επιπλέον, από τη διερεύνηση της υπόθεσης, καταφέραμε να εξιχνιάσουμε (764) κλοπές πορτοφολιών, κατασχέσαμε (498) κλεμμένα πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, ενώ ταυτοποιήσαμε και αναζητούμε άλλα δέκα οκτώ (18) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Όλο το ιστορικό της υπόθεσης αποτυπώνεται στην κακουργηματική ποινική δικογραφία που σχηματίσαμε για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για να καταλήξουμε στα σημαντικά αυτά αποτελέσματα και στην πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου, προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική και εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα.

Το δομικό χαρακτηριστικό της έρευνας αυτής είναι ότι δεν επικεντρώθηκε στην ταξινόμηση και διερεύνηση των κλοπών, με βάση αποκλειστικά την περιπτωσιολογία και τυπολογία των υποθέσεων, όπως κατά κανόνα εφαρμόζονταν διαχρονικά, αλλά επικεντρώθηκε στα επίπεδα των οργανωτικών δομών που συνέθεταν το πάζλ διασύνδεσης των μελών της Εγκληματικής Οργάνωσης.

Από τα πρώιμα στάδια της έρευνας ανιχνεύσαμε ενδείξεις που μας οδηγούσαν σε οργανωμένης μορφής περιπτώσεις διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, που είχαν συνακόλουθα ομοειδή χαρακτηριστικά και συναφή μορφολογία.

Προσανατολιστήκαμε λοιπόν στην κατεύθυνση αυτή και προχωρώντας τις έρευνες μας βήμα – βήμα καταφέραμε να ιχνηλατήσουμε τη δράση της οργανωμένης αυτής εγκληματικής ομάδας, που προέβαινε συστηματικά στη διάπραξη κλοπών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αξιοποιώντας τα ίχνη αυτά και σε συνδυασμό με τεχνικά μέσα και ειδικές ερευνητικές μεθόδους και διαδικασίες, κλιμακώσαμε την πορεία των ερευνών μας και καταφέραμε να «χαρτογραφήσουμε» πλήρως τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης.

Στα τελικά στάδια της έρευνας και αναλύοντας τα στοιχεία που είχαμε συλλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρήσαμε στην ταυτοποίηση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και στο σχεδιασμό της επιχείρησης για την πλήρη αποδόμηση της.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η κλιμάκωση και η δυναμική της ερευνητικής διαδικασίας μας έδωσε τη δυνατότητα να διακριβώσουμε πλήρως όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το ιδιαίτερο «προφίλ» της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και κυρίως :
  • τη μεθοδολογία που είχαν αναπτύξει και την υποδομή που διέθεταν,τ
  • τον ιδιαίτερο τρόπο που επέλεγαν τον τόπο και τον χρόνο δράσης τους,τ
  • τηνενεργοποίηση τους σε ομάδες και υποομάδες, με προκαθορισμένους ρόλους και αλληλοκάλυψη,
  • τους ενδυματολογικούς κανόνες που χρησιμοποιούσαν, ώστε να εναρμονίζονται με το γενικότερο περιβάλλον και το επιβατικό κοινό,
  • τους τρόπους προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων τους και τις τεχνικές αφαίρεσης και άμεσης διοχέτευσης των κλοπιμαίων στους συνεργούς τους,
  • τις μεθόδους αντιπαρακολούθησης και προστασίας που ελάμβαναν και την -κατά περίπτωση- διάθεση των κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους.

Όλα αυτά θα σας τα παρουσιάσει αναλυτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρονόπουλος Θεόδωρος

Από την πλευρά μου, συνοψίζοντας και αποτιμώντας τη δράση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι διέθεταν τέτοια υποδομή και είχαν αναπτύξει τέτοιες πρακτικές που είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν καθημερινά τουλάχιστον (15) κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 €, ημερησίως.

Εκτιμούμε βάσιμα ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από 4.000 κλοπές πορτοφολιών με τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουμε χειριστεί διαχρονικά στο πεδίο της συγκεκριμένης αυτής εγκληματικής συμπεριφοράς, η οποία πλήττει πολλούς συμπολίτες μας, που καθημερινά μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άλλα και πολλούς τουρίστες καθώς μεγάλος αριθμός υποθέσεων αφορά την κατηγορία αυτή.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της υπόθεσης αυτής θα ήθελα να σημειώσω ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε διαμέρισμα όπου διέμενε προσωρινά, ως οικιακή βοηθός, συλληφθείσα αλλοδαπή υπήκοος Γεωργίας, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα του 5ου π.Χ αιώνα, όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα.

Τα αντικείμενα αυτά κατείχε ο ημεδαπός ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, χωρίς να έχουν δηλωθεί στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και για το λόγο αυτό σχηματίσθηκε σε βάρος του ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του Νόμου ¨Περί Αρχαιοτήτων¨ ενώ διευκρινίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε καμιά σχέση του με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Θέλω να συγχαρώ όλο το προσωπικό που συμμετείχε στην εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, η αποδόμηση της οποίας αναμένεται να βελτιώσει αισθητά το περιβάλλον ασφάλειας στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τη δεύτερη υπόθεση της σημερινής μας παρουσίασης χειρίστηκε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας και αφορά στην εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας 54χρονου ημεδαπού, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός μέσα στο σπίτι του στη Νίκαια Αττικής το απόγευμα της 17 Αύγουστου 2017.

Σύμφωνα με τα αρχικά ιατροδικαστικά ευρήματα το θύμα έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματός του, ενώ ο θάνατός του προσδιορίστηκε ότι επήλθε λίγες ώρες πριν από την ανεύρεση.

Από τα πρώιμα στάδια της έρευνας είχαμε διαγνώσει ότι προφανώς ο δράστης ήταν γνωστός του θύματος και είχε «σκηνοθετήσει» το χώρο, ώστε να προσομοιάζει με σκηνικό ανθρωποκτονίας με κίνητρο τη ληστεία, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι έρευνες.

Ακολούθησε ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που συλλέχτηκαν, τα οποία σε συνδυασμό με αυτοψιακά ευρήματα και σχετικό υλικό από τεχνικά μέσα κατηύθυνε τις έρευνες μας στο περιβάλλον του θύματος και συγκεκριμένα σε 23χρονο συγγενικό του πρόσωπο.

Ο 23χρονος εξεταζόμενος ομολόγησε και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την πράξη του, ισχυριζόμενος ότι επισκέφτηκε το θύμα για να του επιστρέψει μέρος των χρημάτων τα οποία του είχε δανείσει και κατά τη διάρκεια καυγά που ξέσπασε μεταξύ τους για προσωπικούς λόγους τον τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι.

Περαιτέρω, όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αποτύπωμα του δράστη και βιολογικό του υλικό βρέθηκαν σε κρίσιμα σημεία εντός της οικίας του θύματος.

Ο δράστης συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Και για την υπόθεση αυτή λεπτομέρειες θα σας παρουσιάσει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος.

Θα ήθελα και στην περίπτωση αυτή να συγχαρώ το προσωπικό του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, το οποίο με την πολύτιμη προσφορά του διατηρεί το ποσοστό εξιχνίασης των ανθρωποκτονιών σε υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του αισθήματος Ασφαλείας στο κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής χειρίστηκαν και άλλες υποθέσεις με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, για τις οποίες θα ενημερωθείτε αναλυτικά με Δελτία Τύπου.

Ενδεικτικά:

  • Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβε για ναρκωτικά δυο (2) ημεδαπούς και η διερεύνηση της υπόθεση είχε σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την κατάσχεση (1) κιλού και 332 γραμμάριων ακατέργαστης κάνναβης και μικροποσότητας κοκαΐνης.
  • Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφάλειας Πεντέλης μετά τη σύλληψη 24χρονου ημεδαπού για ναρκωτικά κατάφεραν να εντοπίσουν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο καλλιέργειας κάνναβης υδροπονικής μορφής και να κατασχέσουν περισσότερα από (9) κιλά κάνναβης.
  • Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Ασπρόπυργου κατάσχεσαν (558.400) λαθραία τσιγάρα και (7) δενδρύλλια κάνναβης και συνέλαβαν ένα εμπλεκόμενο ημεδαπό.
  • Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, μετά τη σύλληψη 25χρονου υπηκόου Αλβανίας και 18χρονης ημεδαπής για ναρκωτικά, διερεύνησε την εμπλοκή του 25χρονου σε υπόθεση ρίψης πυροβολισμών στην περιοχή των Εξαρχείων την 12-9-2017 και σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία για αντίσταση, απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού και παραβάσεις του νόμου για τα όπλα.
  • Το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρούσιου εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες σε βάρος κυρίως ανηλίκων σε σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου και συνέλαβε δυο ανήλικα μέλη της ομάδας (15 & 14 ετών) καθώς και 23χρονο υπήκοο Αφγανιστάν για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μνεία στην συνολική δραστηριότητα των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και να αναφέρω ότι μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από 05 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα εξαρθρώσαμε επτά (7) εγκληματικές ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνταν:
  • μια (1) στις κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (σταθερής τροχιάς Μετρό, Η.Σ.Α.Π. κτλ),μ
  • μια(1) στις ληστείες σε βάρος κυρίως ανήλικων ατόμων σε σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου,
  • δυο (2) στην καλλιέργεια ακατέργαστης κάνναβης υδροπονικής μορφής προς περαιτέρω διακίνηση, στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών και των Εξαρχείων και σε περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής,
  • μια (1) στις κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές των νοτίων προαστίων,
  • μια (1) στις κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη και 
  • μια (1) στις απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών από τους οποίους αποσπούσαν τα οχήματα που διέθεταν προς πώληση με τη χρήση πλαστών παραστατικών κατάθεσης χρημάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Συνολικά, το χρονικό διάστημα από 05 έως 18 Σεπτεμβρίου, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει επτά (7) Εγκληματικές Ομάδες, να εξιχνιάσει (833) σοβαρές υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται, (809) υποθέσεις κλοπών και διακεκριμένων περιπτώσεων, καθώς και (13) ληστείες, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται σε (584) δράστες διαφόρων εγκληματικών συμπεριφορών.

Σας ευχαριστώ.»

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων, από επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς («ΜΕΤΡΟ» και «Η.Σ.Α.Π.»).

Ύστερα από οργανωμένη και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 16 Σεπτεμβρίου 2017, με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή ανδρών των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συνελήφθησαν (31) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά και συγκεκριμένα : (30) αλλοδαποί, οι (27) υπήκοοι Αλβανίας, 30χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, 31χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, 39χρονη υπήκοος Γεωργίας και 49χρονος ημεδαπός. Παράλληλα, ταυτοποιηθήκαν και αναζητούνται επιπλέον (18) μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από τη προανάκριση, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον την τελευταία 10ετια και διέπρατταν, επί καθημερινής βάσεως, κλοπές σε βάρος επιβατών του «ΜΕΤΡΟ» και του «Η.Σ.Α.Π.», από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια ή άλλα αντικείμενα (π.χ. κινητά), ενώ στην συνέχεια διαμοίραζαν τα χρήματα μεταξύ τους, ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα παράνομα οικονομικά οφέλη.

Οι περισσότερες κλοπές πορτοφολιών έχουν διαπραχθεί σε βάρος αλλοδαπών τουριστών διαφόρων εθνικοτήτων, από όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :

Με αφετηρία κεντρικούς σταθμούς του «ΜΕΤΡΟ» και του «Η.Σ.Α.Π.» («Ομόνοια», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Πανόρμου», «Σύνταγμα», «Μεταξουργείο», «Καλλιθέα»), ενώνονταν σε προκαθορισμένες ομάδες, συνήθως των (3) έως (10) ατόμων και εισέρχονταν σε συρμούς, δείχνοντας «ιδιαίτερη προτίμηση» στα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κίνηση τουριστών.

Για να μην κινούν υποψίες, τηρούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις επικρατούσες συνθήκες και το περιβάλλον και να εκλαμβάνονται ως τουρίστες.

Αναλυτικότερα, μέλη της οργάνωσης κατά τη διάρκεια των δρομολογίων άλλαζαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια, αναζητώντας κατά κύριο λόγο ανυποψίαστους τουρίστες ή ηλικιωμένους ή γενικότερα επιβάτες που είχαν το πορτοφόλι ή το κινητό τους σε τσέπη του παντελονιού τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους και προκειμένου να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους, χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, σακάκια, ζακέτες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα.

Επιπλέον, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί, αποσπούσαν την προσοχή του θύματος με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού, από τη συμμετοχή άλλων μελών της ομάδας, έτσι ώστε ο ένας να δράσει με μεγαλύτερη ευκολία.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη.

Αυτός που αφαιρούσε το αντικείμενο το παρέδιδε άμεσα σε άλλο μέλος, και με αυτή την μορφή «σκυταλοδρομίας», ο τελευταίος απομακρυνόταν από το βαγόνι και αποβιβαζόταν στην επόμενη στάση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αφού απομακρύνονταν, ερευνούσαν τα πορτοφόλια αφαιρώντας από μέσα χρήματα κ.λπ. έγγραφα και στη συνέχεια τα απέρριπταν σε κάδους ή υπονόμους, κοντά στους σταθμούς και συνέχιζαν τη δράση τους.

Στη συνέχεια έτερα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έσπευδαν και παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τον εντοπισμό τους με τα κλοπιμαία, σε τυχόν γενόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Κατόπιν, τα αρχηγικά μέλη καθόριζαν τα μερίδια που αντιστοιχούσαν για κάθε μέλος της ομάδας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη δράση τους, «προσλαμβάνονταν» προσωρινά περιφερειακά μέλη με βοηθητικό ρόλο, τα οποία λάμβαναν ως «ημερομίσθιο» περίπου 20-30 ευρώ, ανεξάρτητα των κλοπιμαίων που θα αποκόμιζαν.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν αποφασιστικό ρόλο, καθορίζοντας την λειτουργία της οργάνωσης, ρυθμίζοντας τα επί μέρους θέματα σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα:

Ήταν υπεύθυνοι για «τη σύνθεση» των μελών της σπείρας που θα συγκροτούσαν κατά περίπτωση την «ομάδα κρούσης»,
αποφάσιζαν το «ωράριο δράσης», (κυρίως μεταξύ των ωρών αιχμής όπου παρατηρείται μεγαλύτερη επιβατική κίνηση),
επέλεγαν τα δρομολόγια, όπου θα δρούσαν οι ομάδες, φροντίζοντας να καλύπτουν διαδρομές και στις δύο γραμμές του «ΜΕΤΡΟ», καθώς και την γραμμή του «Η.Σ.Α.Π.», έτσι ώστε να καλύπτεται όλο το δίκτυο και οι ομάδες να μην παραμένουν συνεχώς στο ίδιο σημείο, με κίνδυνο να επισημανθούν.
Επιπρόσθετα, τα μέλη της οργάνωσης, στο πλαίσιο του «επιχειρησιακού σχεδιασμού», φρόντιζαν έτσι ώστε οι ομάδες να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία και να μην αλληλοκαλύπτονται, εκτός περιπτώσεων που εντόπιζαν μεγάλα «γκρουπ» τουριστών, οπότε και συνέκλιναν στο «επίμαχο» σημείο.

Έχοντας γνώση των μεθόδων της αστυνομίας, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, φροντίζοντας να παραμένουν αθέατοι σε «τυφλά» σημεία, που δεν καλύπτονται από κάμερες ασφαλείας, ώστε να μην καταγράφεται η συνεχής παρουσία τους σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ η έξοδος από τους σταθμούς, γινόταν πάντα επιβλέποντας για τυχόν αστυνομική παρουσία, ώστε να απομακρυνθούν προσωρινά, ή και να αναστείλουν προσωρινά τη δράση τους.

Επίσης, σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ασιατικής καταγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις, επέκτειναν την παράνομη δραστηριότητά τους, επιλέγοντας να μετακινούνται ανά την επικράτεια σε τουριστικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε σε αθλητικούς αγώνες, γιορτές και πανηγύρια, όπου συρρέει πλήθος κόσμου και παρατηρείται συνωστισμός.

Για την μεγιστοποίηση των κερδών τους, διέθεταν τα κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή σε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο των Αθηνών, είτε μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου τα διοχέτευαν στην Αλβανία, ενώ εξαργύρωναν το συνάλλαγμα που αποκόμιζαν από τις κλοπές σε ανταλλακτήρια στο κέντρο των Αθηνών.

Από την υποδομή που είχαν διαμορφώσει, υπολογίζεται ότι είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν τουλάχιστον (15) κλοπές πορτοφολιών κάθε ημέρα, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο, ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 ευρώ την ημέρα.

Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από (4.000) κλοπές πορτοφολιών, ενώ τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όσον αφορά τον 49χρονο ημεδαπό (απότακτο αστυνομικό), έχοντας γνώση της παράνομης δράσης τους, αφού τους διαβεβαίωνε λόγω της προηγούμενης ιδιότητας του ότι διέθετε τις κατάλληλες «διασυνδέσεις» που θα τους εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο, απολάμβανε μερίδιο από τα παράνομα κέρδη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοικία που διέμενε προσωρινά ως οικιακή βοηθός μέλος της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ. (όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα) μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων, τα οποία άνηκαν σε 54χρονο ημεδαπό ιδιοκτήτη της κατοικίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, καθώς ουδεμία σχέση διαπιστώθηκε με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων τυγχάνουν σεσημασμένοι από 10ετίας και πλέον, και έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη μεμονωμένα, για τα ίδια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες (17-08-2017) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε μία σημαντική επιτυχία του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα στην εξιχνίαση μίας ανθρωποκτονίας.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 54χρονου ημεδαπού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της 17 Αυγούστου 2017 στο διαμέρισμα που διέμενε στη Νίκαια Αττικής.

Δράστης είναι 24χρονος ημεδαπός, ο οποίος και συνελήφθη την 13 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα, κατόπιν εντάλματος σύλληψης.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν όλα τα προανακριτικά στοιχεία, προέκυψε ότι την 17-08-2017, ο 24χρονος και ενώ βρισκόταν στην κατοικία του 54χρονου διαπληκτίστηκε μαζί του, λόγω προσωπικών διαφορών.

Κατά τη διάρκεια του διαπληκτισμού, ο 24χρονος κατάφερε με μαχαίρι πολλαπλά τραύματα σε διάφορα σημεία στο σώμα του θύματος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Φεύγοντας από το σπίτι ο δράστης πήρε μαζί του διάφορα αντικείμενα που είχαν αίμα, φοβούμενος μήπως ανιχνευτεί σε αυτά το βιολογικό του υλικό, καθώς και το μαχαίρι του εγκλήματος. Επίσης, «σκηνοθέτησε» το χώρο, προκειμένου να φανεί ότι κίνητρο της ανθρωποκτονίας ήταν η ληστεία, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αποπροσανατολίσει τις έρευνες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον της αρμόδιας Ανακριτικής αρχής και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.»