Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Στην τελική ευθεία η επιλογή διοίκησης για το υπερταμείο



Τον Σεπτέμβριο συγκροτείται σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ), της θυγατρικής του υπερταμείου που θα διαχειρίζεται τις συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.


Αυτό σημειώνουν στην «Κ» κύκλοι του υπερταμείου ή Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) όπως επισήμως αποκαλείται.

Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών στελεχών της διοίκησης, ενώ η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει την ερχόμενη Τρίτη 8 Αυγούστου. Εφόσον το παραπάνω χρονοδιάγραμμα υλοποιηθεί επιτυχώς, η ΕΔΗΣ θα λάβει «σάρκα και οστά» δύο ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο ιδρύθηκε στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλα κορυφαία στελέχη των οργανισμών και επιχειρήσεων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει η ΕΔΗΣ, δεν γνωρίζουν με ποιο πρόσωπο πρέπει να επικοινωνούν εάν θέλουν να μιλήσουν με τον μέτοχό τους. Οποτε, δε, απευθύνονται στο υπουργείο Οικονομικών, που μέχρι πρότινος κατείχε τα δικαιώματα ψήφου, λαμβάνουν επί του παρόντος τουλάχιστον μάλλον ασαφείς απαντήσεις, εξηγούν στην «Κ» ορισμένοι εξ αυτών.

Τα μερίδια σε εταιρείες που θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ (έχει ήδη δηλαδή νομοθετηθεί η μεταφορά στους) περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Στάδιο), Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ (διώρυγα της Κορίνθου), ΟΚΑΑ (Κεντρική Αγορά του Ρέντη), ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης), ΔΕΘ, ΕΛΒΟ και ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών).

Με βάση τον δεύτερο νόμο για το υπερταμείο που έχει ψηφίσει από πέρυσι τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, η ΕΕΣΥΠ και οι θυγατρικές της (ΕΔΗΣ αλλά και ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ) μπορούν να μετέρχονται «όλες τις μεθόδους» που κρίνονται κατάλληλες προκειμένου να αυξάνουν την αξία και να αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι μέθοδοι αυτές, λέει ο νόμος, μπορεί να περιλαμβάνουν ιδιωτικοποίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων, μίσθωση περιουσιακών στοιχείων, παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ή αξιοποίησης, ανάθεση της διαχείρισης, τιτλοποίηση απαιτήσεων και ανεύρεση αγοραστών μέσω επενδυτικών τραπεζών και της διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Οι παραπάνω 18 δημόσιες επιχειρήσεις που μεταφέρονται στην ΕΔΗΣ θα εποπτεύονται σύμφωνα με τους κανόνες της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αναφέρουν πηγές της μητρικής ΕΕΣΥΠ. «Θα υποστηρίζουν επίσης τις εφαρμοστέες τομεακές πολιτικές της κυβέρνησης και θα αναλαμβάνουν, κατόπιν ανάθεσης, την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος. Οι σχετικές διαδικασίες προβλέπονται στον Μηχανισμό Συντονισμού και περιλαμβάνονται στον Εσωτερικό Κανονισμό της ΕΕΣΥΠ», υπογραμμίζουν.

Αναγνωρίζουν, όμως, παράλληλα πως η ΕΔΗΣ συστήνεται «με σκοπό να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών, αξιοποιώντας σύγχρονα πρότυπα και πολιτικές αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιών».