Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Σ. Βαρδαλής: Ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών (VIDEO)



Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείο Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.




Κατά τάχθηκαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, και το Ποτάμι. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Η βαθύτερη στόχευση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις», που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με τις καθιερωμένες απαράδεκτες διαδικασίες του επείγοντος.

Με αυτό το νομοσχέδιο, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αντικαθιστά τον ιδιωτικό - μετοχικό ΟΑΣΘ από δύο ανώνυμες εταιρείες. Η μία εταιρεία θα έχει την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης και η άλλη εταιρεία θα εκτελεί τις αστικές συγκοινωνίες. Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «κρατικοποίησης» των συγκοινωνιών, οι εταιρείες θα είναι μόνο κατ’ όνομα κρατικές αφού θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μάλιστα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής των δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο, σε ποσοστό μέχρι το 49%.

Τα ιδιωτικοιοκονομικά κριτήρια προβλέπονται σαφώς στο νομοσχέδιο που επιβάλει «ανώτατο επιτρεπτό λειτουργικό κόστος ανά όχημα το χιλιόμετρο» και «κατώτερο επιτρεπτό βαθμό ικανοποίησης της πελατείας».

Όπως εξήγησε ο Σάκης Βαρδαλής, «πρακτικά δηλαδή όταν ξεπεραστεί το όριο του επιτρεπτού λειτουργικού κόστους θα μειώνονται τα δρομολόγια , θα μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων, θα αυξάνονται τα εισιτήρια». Συμπλήρωσε πως «δημόσιο συμφέρον και για αυτή την κυβέρνηση είναι να βρεθεί ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Και για αυτό θα κόψουν και άλλο την επιδότηση προς τις συγκοινωνίες, για τον ίδιο λόγο μας φορτώνουν φορολογικά βάρη, μειώνουν τη χρηματοδότηση σε Υγεία, πρόνοια, παιδεία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δήθεν κρατικοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κράτος σπάζοντας το μονοπώλιο του παλιού ΟΑΣΘ ανοίγει την αγορά και σε άλλους παίχτες εγχώριους και ξένους. «Το κράτος δεν γίνεται ιδιοκτήτης παρά μόνο πρόσκαιρα, για να οργανώσει το παιχνίδι, να λειτουργήσει ως τροχονόμος των ιδιωτικών συμφερόντων», είπε, επισημαίνοντας πως «τα ίδια έκαναν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σε άλλες εποχές, κρατικοποίησαν προβληματικές επιχειρήσεις, τις εξυγίαναν, φόρτωσαν τα χρέη τους στις πλάτες του λαού και μετά πάλι στα χέρια του ιδιώτη».

Επίσης χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την κόντρα της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία την επικρίνουν για «κρατισμό». «Είναι καθαρό πως το ΚΚΕ δεν είναι ούτε με τον ιδιωτικό, ούτε με τον κρατικό καπιταλιστικό συγκοινωνιακό φορέα που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σάκης Βαρδαλής, ανακοινώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Τοποθέτηση του Γιάννη Δελή


Την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΝΔ να κρύψουν τη σύμπλευσή τους στα στρατηγικά ζητήματα πίσω από τις κοκορομαχίες περί κρατιστών και φιλελευθέρων, καυτηρίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, τονίζοντας πως οι καυγάδες τους σταματούν όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και ψηφίζουν μαζί μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον ΟΑΣΘ, σημείωσε πως ήταν ένας κρατικοδίαιτος οργανισμός που απέτυχε πλήρως να ικανοποιήσει τις μεταφορικές ανάγκες του λαού, ενώ για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί κρατικοποίησης, ανέφερε ότι το κράτος είναι ταξικό έως το μεδούλι, όργανο του κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι στήριγμα του λαού. Όπως είπε, πρόκειται για το κράτος που ισοπεδώνει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, κόβει συντάξεις και χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα την ίδια στιγμή που μπουκώνει το κεφάλαιο με κίνητρα και επιδοτήσεις, ενώ απαγορεύει τις απεργίες.

Σχολιάζοντας την εμπλοκή των δήμων στις συγκοινωνίες, αφού η κυβέρνηση νομοθετεί τη συμμετοχή τους μέχρι το 49%, τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος να απλώσουν οι δήμοι την επιχειρηματική δραστηριότητα και στις συγκοινωνίες. Πρόσθεσε ότι οι δήμοι θα είναι ενδιάμεσος σταθμός για να ανατεθούν σταδιακά και κομματιαστά στους ιδιώτες εργολάβους οι κερδοφόρες γραμμές.