Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Δεν φτάνει μόνο η τηλεματική για να έχει ο πολίτης τις συγκοινωνίες που του αξίζει .... τα ωραία λόγια ας γίνουν πράξεις !!!




«... κάνουμε μία προσπάθεια να αναδείξουμε μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί και οι επιβάτες αστικών λεωφορείων και  θα πρέπει να υπενθυμίζουμε, με στόχο κάποια στιγμή να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι πολίτες ώστε να διεκδικήσουν από την πολιτεία τις συγκοινωνίες που τους αξίζουν, η ποιότητα δεν είναι μόνο να έρθει το λεωφορείο αλλά και ο χώρος αναμονής. Οι παρακάτω εικόνες αποτυπώνουν την πραγματικότητα ... »


Και ενώ σταδιακά αρχίζει και λειτουργεί η τηλεματική για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας τα μεγάλα προβλήματα που μόνο οι οδηγοί μπορούν να δουν, παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες!
Κανείς δεν έχει μιλήσει ποτέ γι' ΄αυτά, όμως οι οδηγοί μετ' εμποδίων κάνουν συγκοινωνία, ενώ οι αρμόδιοι φορείς όχι  μόνο κάνουν πως δεν τα βλέπουν, αλλά λειτουργούν και εις βάρος των ΜΜΜ, όταν από την άλλη με τις ωραίες δηλώσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι θέλουν να παραδώσουν στον πολίτη τις συγκοινωνίες που του αξίζουν.
Η τηλεματική σίγουρα αναβαθμίζει τις συγκοινωνίες μας, όμως δεν θα φέρει το μέσο πιο νωρίς στη στάση, απλά θα υπάρχει μία ενημέρωση προς τον επιβάτη για την αναμονή του. Από την άλλη, θα αποτυπώσει την πραγματικότητα μέσω στατιστικών στοιχείων που θα συγκεντρώσει ο Ο.Α.Σ.Α για να καταλάβουν τελικά ότι αν δεν γίνουν τα παρακάτω, ποιότητα και αξιοπιστία στα δρομολόγια δεν θα υπάρξει!
Βέβαια πρέπει να μπει στην άκρη και το πολιτικό κόστος και εκεί είναι που σταματάνε τα πάντα.

Ας δούμε μερικά από τα προβλήματα της καθημερινότητας των οδηγών λεωφορείων και επιβατών :


  • Λεωφορειολωρίδες


Εννοείτε βέβαια ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι λεωφορειολωρίδες οι οποίες έχουν γίνει γιαυτό το σκοπό. Παρόλα αυτά, οι λεωφορειολωρίδες έχουν καταντήσει ένα απέραντο πάρκινγκ που όλοι βολεύονται εκτός φυσικά από τα λεωφορεία για τα οποία σχεδιάστηκαν.

Το 2011 με τον ν. 3920/11 (αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών) και διαβάζοντας κανείς το αρθ. 5 θα διαπιστώσει ότι δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα και φυσικά γιατί μιλάει για την εξυπηρέτηση του πολίτη, που όλοι οι αρμόδιοι τόσο πολύ ενδιαφέρον δείχνουν κατά τα λεγόμενά τους. Ειδικά στο συγκεκριμένο άρθρο στην παρ. κα. μιλάει για συνεργασία  του ΟΑΣΑ με το υπουργείο προστασίας του πολίτη για την τήρηση των διατάξεων το Κ.Ο.Κ στις οδούς διέλευσης των ΜΜΜ και τις λεωφορειολωρίδες.


Στην φωτογραφία αριστερά είναι μονίμως παρκαρισμένα, η λεωφορειολωρίδα  δεν άνοιξε ποτέ!

  • Παρκαρισμένα ακόμα και εντός των στάσεων!

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την αδιαφορία που δείχνουν πολλοί συνάνθρωποι μας και πόσο σέβονται τους υπόλοιπους ... διαπιστώνουμε ότι όταν κάτι καθιερωθεί στην Ελλάδα είναι υπεράνω των νόμων και πάρα πολλοί λειτουργούν εις βάρος των άλλων αρκεί να κάνουν την δουλειά τους !



Εκτός στο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ευαισθητοποιείται η τροχαία ( ούτε κλήση ) βλέπουμε και την νοοτροπία των πολιτών !
  • Στάσεις που δεν καλύπτουν το μήκος του λεωφορείου!

Φυσικά και δεν φτάνει μόνο αυτό για να προσφέρεις καλές υπηρεσίες, όταν ξεκινάς και βάζεις  τις νέες στάσεις της τηλεματικής ενώ πριν δεν έχεις μεριμνήσει να δώσεις τον χώρο της στάσης που χρειάζεται για ασφαλή επιβίβαση - αποβίβαση!

Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις στάσεις δεν είναι λειτουργικές καθώς δεν υπήρχε ποτέ σχεδιασμός για το πού έχουν τοποθετηθεί και αν μπορεί το λεωφορείο να ανοίξει και τις τέσσερις πόρτες.


Ενδεικτικό παράδειγμα χωρίς να θέλουμε να στοχοποιήσουμε συγκεκριμένο Δήμο (αυτά συμβαίνουν σε όλο το λεκανοπέδιο)  θα δούμε ότι ο σχεδιάστηκε ελεγχόμενη στάθμευση χωρίς να μεριμνήσουν για το μήκος του λεωφορείου στην συγκεκριμένη γραμμή, όπου ανέκαθεν περνούσε αρθρωτό λεωφορείο 18 μέτρων ! Ο Δήμος δεν έχει αφήσει ούτε καν 12 μέτρα κενό για την στάση λεωφορείου και έτσι λοιπόν " νόμιμα " παρκάρει κανείς, ενώ στο αρθρωτό λεωφορείο ανοίγουν μόνο δύο πόρτες, έτσι αναγκάζονται οι οδηγοί να έχουν κάποια απόσταση από τα παρκαρισμένα με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα αφού είναι συχνό το φαινόμενο να εισχωρούν μηχανάκια κατά την αποβίβαση ανάμεσα από τους επιβάτες!

Να σημειώσουμε ότι το άρθρο. 34 του Κ.Ο.Κ απαγορεύει την στάθμευση σε απόσταση μικρότερη από δώδεκα (12) μέτρα από στάσεις αστικών, υπεραστικών, ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και τροχιοδρομικών οχημάτων και σε απόσταση μικρότερη από είκοσι (20) μέτρα από φωτεινούς σηματοδότες και δώδεκα (12) μέτρα από πινακίδες υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOΡ), ως και σε θέση, στην οποία το όχημα κρύβει από τους χρήστες της οδού τη θέα των πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών!

Όπως βλέπετε στο βάθος υπάρχει φωτεινός σηματοδότης και στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα έπρεπε καν να υπήρχε  θέση ελεγχόμενης στάθμευσης!

  • Κάγκελα μπροστά στις στάσεις!  



Σε πάρα πολλές στάσεις οι Δήμοι έχουν τοποθετήσει κάγκελα μπροστά από τις στάσεις και εκεί σε πολλές από αυτές μόλις μπορείς να βρεις ένα κενό να ανοίγει μία πόρτα!  Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να μετριάσεις όλες τις πόρτες στα κενά που υπάρχουν!

Η δυσκολία των επιβατών για επιβίβαση - αποβίβαση είναι αυτονόητη και απαγορευτική για ΑμεΑ!


Αναγκαστικά θα πρέπει το λεωφορείο να έχει περίπου ένα μέτρο απόσταση από το κάγκελο, ενώ σε πολλές λόγω στενότητας του οδοστρώματος δεν υπάρχει ούτε 20 πόντους χώρος! Ηλικιωμένοι θα πρέπει να περπατήσουν αρκετά μέτρα παράπλευρα με το κάγκελο μέχρι να βγούνε στο πεζοδρόμιο, ενώ το λεωφορείο θα πρέπει να περιμένει έως ότου ολοκληρώσουν για την ασφάλεια τους.

  • Δέντρα και στέγαστρα, δεν επιτρέπουν να πλαισιώσει το λεωφορείο στις στάσεις!



Επίσης τα δέντρα εμπρός ή πίσω από τις στάσεις δεν επιτρέπουν να πλαισιώνουν τα λεωφορεία στο πεζοδρόμιο ή τα στέγαστρα που είναι λάθος τοποθετημένα (πολύ έξω) ....

Βλέπετε τα λεωφορεία έχουν και καθρέπτες που εξέχουν έως και 20 εκ. !

Και σε αυτήν την περίπτωση καλείται ο οδηγός του λεωφορείου να κάνει όσο το δυνατόν ασφαλή επιβίβαση - αποβίβαση ! Σε περίπτωση ατυχήματος καλείται ο οδηγός να εξηγήσει γιατί δεν πλησίασε στο πεζοδρόμιο! Η πρώτη εκτίμηση από την κοινή γνώμη ?

<<Να τελειώσει την δουλειά του γρήγορα να πάει να στο τέρμα για  καφέ >> !  Δεν είναι έτσι! υπάρχουν δυσκολίες που μόνο αυτός που κάνει την συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να τις δει.

Σε καμία περίπτωση δεν λέμε να κοπούν τα δέντρα, θα μπορούσαν να κλαδευτούν ή να μετακινηθεί η στάση, όπως και τα στέγαστρα να μπει το κατάλληλο ανάλογα το πλάτος του πεζοδρομίου με τουλάχιστον 40 πόντους κενό από το οδόστρωμα.

Καμία μέριμνα λοιπόν για ΑμεΑ ή για ηλικιωμένους, μαμάδες με παιδικά καροτσάκια κτλ.

  • Εσοχές στάσεων διαμορφωμένες για πάρκινγκ!



Άλλη μια περίπτωση ως προς το ενδιαφέρον για τους πολίτες  συγκεκριμένου Δήμου καθώς οι εσοχές για την στάση λεωφορείου έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ!

Εδώ βλέπουμε ότι το έχουν μελετήσει αρκετά το θέμα, ώστε να υπάρχει και διαγράμμιση που να μην σβήνει γι αυτό και έχουν φροντίσει να γίνει με άλλο χρώμα πέτρας !




ΥΓ. ο συγκεκριμένος δήμαρχος ήταν παλιότερα διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΕΛ!

  • Λαϊκές αγορές !




Οδός Γεννηματά Άνω Γλυφάδα Λ/Γ 164 τροποποίηση λόγω λαϊκής, άν δεν ξεκινήσει ο οδηγός δεν φιλοτιμείται κανείς να δώσει προτεραιότητα στο λεωφορείο. Παράνομα παρκαρισμένα και από τις δύο πλευρές.  

Άλλο ένα φαινόμενο που δημιουργεί δυσκολίες στο συγκοινωνιακό έργο όπου σε πάρα πολλά σημεία του λεκανοπεδίου γίνονται τροποποιήσεις γραμμών λόγο λαϊκής! Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος καθώς όλοι θέλουν να πάνε με το αυτοκίνητο στην λαϊκή και παρκάρουν όπου βρουν, δυσκολεύοντας την διέλευση των λεωφορείων με αποτέλεσμα να χάνονται δρομολόγια αφού ο χρόνος διαδρομής μετά την τροποποίηση και το κυκλοφοριακό δεν επαρκεί , ενώ δεν υπάρχει μέριμνα να ενισχυθεί!

Όντως περίεργο είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η συγκοινωνία για τους αρμόδιους δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα ! 

  • Κάδοι απορριμμάτων δίπλα στις στάσεις !



Ελληνικό φαινόμενο και οι κάδοι απορριμμάτων δίπλα στις στάσεις .... μιλάμε για εστίες μόλυνσης και δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν προϋπήρχε ή στάση  δίπλα στον κάδο ή το αντίθετο ! Δίπλα η νέα στάση της τηλεματικής που δείχνει ότι δεν υπήρχε καμία μελέτη πριν τοποθετηθεί! Πάντως η εικόνα δείχνει το ενδιαφέρον για την ποιότητα που θέλουν να προσφέρουν κάποιοι Δήμοι, ενώ στην εικόνα βλέπουμε ότι οι κάδοι είναι μόνιμοι και δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθούν ...  οι οδηγοί των λεωφορείων με δυσκολία και εδώ αναγκάζονται να κάνουν στάση ενώ ο κίνδυνος για τραυματισμό είναι υπαρκτός!


<< Είναι μερικά από τα προβλήματα που καθημερινά οι οδηγοί της Ο.ΣΥ αντιμετωπίζουν και δίνουν μάχη για να προσφέρουν όσο μπορούν καλύτερες υπηρεσίες ώστε να έχουν οι συμπολίτες μας συγκοινωνία.  Υπάρχουν και πολλά άλλα τα οποία θα αναδείξουμε στο μέλλον >> 

Νίκος Τάσιος  (οδηγός Ο.ΣΥ)