Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Δημόσιο -13ος, 14ος μισθός: Σειρά αποφάσεων δικαιώνουν εργαζόμενους



Πολλές είναι οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους σε σχέση με την καταβολή αναδρομικά (από το 2014 έως και το 2016) του 13ου και του 14ου μισθού που περικόπηκαν με το νόμο 4093/2012. 


Πρόκειται για αποφάσεις που επιδικάζουν ποσά από 2 έως 3.000 ευρώ στους εργαζόμενους θεωρώντας ότι δικαιούνται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα Αδείας με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο (Ν. 4024/2011).

Οι δύο τελευταίες αποφάσεις (υπ΄αριθ. 608/2017 και 619/2017 του Ειρηνοδικείου Αθηνών) που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, αφορούν υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων. Όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, πρόκειται για δύο αγωγές που είχαν κατατεθεί από εργαζόμενους ΙΔΑΧ του δήμου Αθηναίων και είχαν εκδικαστεί στις 10 Ιανουαρίου 2017. Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, έχει κατατεθεί και τρίτη αγωγή για την οποία, όμως, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Μάλιστα, μετά την ψήφιση σχετικής ρύθμισης από την Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, τα χρήματα μπορούν να είναι άμεσα καταβλητέα, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις δημοτικές Αρχές να παραιτηθούν από την άσκηση ενδίκων μέσων και άρα να μην προσφύγουν σε ανώτερο βαθμό.

Η απόφαση του ΣτΕ

Ωστόσο σημαντική κρίνεται από νομικούς κύκλους που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, η πρόσφατη απόφαση (1198/2017) του ΣΤ’  Τμήματος του ΣτΕ η οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 4093/2012 (περίπτωσης 21 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ) που αφορά τις μισθολογικές περικοπές του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος το παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο καλείται να κρίνει οριστικά και αμετάκλητα για την αντισυνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του 4093. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με παλαιότερη απόφασή της έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των καθηγητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.

Αποφάσεις Ειρηνοδικείων

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πάτρας, Κεφαλονιάς, και το Ειρηνοδικείο Λαμίας με   ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  τους άνοιξαν «παράθυρο» για την επιστροφή των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί από τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Ναυπλίου, αλλά και, εσχάτως, Πρέβεζας. Παράλληλα έχουν επίσης δικαιωθεί και εξοφληθεί εργαζόμενοι των δήμων Φυλής και Βόλβης, ενώ οι δήμοι Κηφισιάς και Πετρούπολης δήλωσαν ανάκληση των Εφέσεών τους, οπότε θα εξοφληθούν και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων δήμων.

πηγή