Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Επιτρέπεται η επταήμερη εβδομαδιαία απασχόληση των εργαζομένων;



Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Β.Δ 748/1966, άρθρο 5 του Π.Δ 88/1999), σε όλους τους εργαζόμενους πρέπει να εξασφαλίζεται ανά εβδομάδα, ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, η οποία συμπεριλαμβάνει κατά αρχήν την Κυριακή, ανάλογα με τις ισχύουσες για κάθε κατηγορία εργαζομένων διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και πρακτικές.

Στις περιπτώσεις που επιτρέπεται η απασχόληση κατά ημέρα Κυριακή, τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπαύεται σε άλλη ημέρα της εβδομάδας (Δευτέρα ως Σάββατο) και πάλι κατά (24) συνεχείς ώρες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει οπωσδήποτε ανά περίοδο 7 εβδομάδων, μία εβδομαδιαία ανάπαυση να συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, ή εναλλακτικά θα πρέπει να εξασφαλίζονται επτά (7) αναπαύσεις κατά ημέρα Κυριακή εντός του έτους.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν επιτρέπεται ο εργαζόμενος να απασχολείται συνεχόμενα επί επτά ημέρες την εβδομάδα(Δευτέρα ως Κυριακή).

Εξαίρεση σχετικά με την συνεχόμενη απασχόληση κατά επτά ημέρες την εβδομάδα, θέτει η διάταξη του άρθρου 10 παρ.4 του Β.Δ 748/1966, αυστηρά όμως υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η εν λόγω διάταξη. Σύμφωνα με την διάταξη, για τους μισθωτούς του Δημοσίου και ΝΠΔΔ, των επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή Κοινής Ωφέλειας, καθώς επίσης και σε επιχειρήσεις που απασχολούν ένα (1) μόνο μισθωτό ορισμένης ειδικότητας (αδυναμία αντικατάστασης) μπορεί αντί της αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης, κατόπιν σχετικής άδειας της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΕΠΕ (η οποία χορηγείται μετά από προηγούμενη διαπίστωση της αδυναμίας χορήγησης αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης) να χορηγούνται ανά περίοδο τεσσάρων μηνών, συνεχείς ημέρες άδειας απουσίας (συμψηφιστική άδεια) ίσες προς τον αριθμό των Κυριακών, κατά τις οποίες απασχολήθηκε ο μισθωτός.

Χωρίς την προβλεπόμενη άδεια δεν είναι νόμιμη η διευθέτηση των εβδομαδιαίων αναπαύσεων με τον ανωτέρω τρόπο, ενώ η σχετική διάταξη δεν παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιούνται οι ημέρες ανάπαυσης κάθε μήνα σωρευτικώς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθούν συμψηφιστικές άδειες σε επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα (εκτός δημοσίου ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας), είναι να απασχολούν αυτές, ένα (1) μόνο μισθωτό σε συγκεκριμένη ειδικότητα.

Βασίλης Τραϊανόπουλος
Επιθεωρητής Εργασ. Σχέσεων


πηγή