Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ακόμα χωρίς σχέδιο η ΟΣΥ για την μεταφορά του αμαξοστασίου Ελληνικού



Δεν έχουν βρει τον χώρο, αλλά ζητούν ήδη χρήματα για τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου τους από το Ελληνικό οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), ενώ καθυστερούν δραματικά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Ελληνικόν Α.Ε. έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στις ΟΣΥ τον Φεβρουάριο του 2016 και από τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν λόγο για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, καθώς πρόκειται για χρονοβόρο διαδικασία με υψηλό κόστος. Τα ίδια υποστηρίζουν και σήμερα. Τον Φεβρουάριο του 2016 η Ελληνικόν Α.Ε. απαιτούσε τη μεταφορά του αμαξοστασίου μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Εκτοτε η κατάσταση παραμένει ίδια. Μοναδική διαφορά είναι ότι οι ΟΣΥ έχουν περιορίσει τις απαιτήσεις τους όσον αφορά τους πόρους που χρειάζεται για να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση. Πληροφορίες ήθελαν τις ΟΣΥ να ζητούν τότε 90 εκατ. προκειμένου να μεταφέρουν το αμαξοστάσιο σε νέο χώρο. Με πρόσφατο έγγραφό όμως του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ Ιωάννη Σκουμπούρη, οι απαιτήσεις του οργανισμού περιορίζονται στα 35 εκατ. ευρώ.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι, για την απομάκρυνση του αμαξοστασίου των ΟΣΥ Α.Ε. από το Ελληνικό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αττικής, καθώς και η εξασφάλιση της κάλυψης του απαιτούμενου κόστους μετεγκατάστασης, «το οποίο εκτιμάται από τις υπηρεσίες των ΟΣΥ Α.Ε. περίπου σε 35 εκατ. ευρώ».
Είναι ενδεικτικό ότι για την κατασκευή ενός μικρότερου αμαξοστασίου, αυτού της Ανθούσας, απαιτήθηκε 1,5 χρόνος έργων, ενώ προηγήθηκε και διάστημα αρκετών μηνών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης.
Πληρότητα
Τα άλλα αμαξοστάσια των ΟΣΥ δεν θα μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» τις ανάγκες των οχημάτων που βρίσκονται σήμερα στο Ελληνικό λόγω έλλειψης χώρων, καθώς είναι μικρότερα και ήδη πλήρη. Εμπειρα στελέχη ωστόσο του ΟΑΣΑ υποστηρίζουν πως ένα απλό «ξεσκαρτάρισμα» των εν λειτουργία οχημάτων, από εκείνα που δεν επισκευάζονται και βρίσκονται σε ακινησία στο πρώην αεροδρόμιο, θα έλυνε το πρόβλημα με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αμαξοστάσιο 104 στρεμμάτων που διαθέτουν οι ΟΣΥ στο Θριάσιο, το οποίο χρησιμεύει για την αποθήκευση των οχημάτων που πρόκειται να αποσυρθούν, βρίσκονται 100 λεωφορεία Renault φυσικού αερίου, τα οποία αναμένουν ανταλλακτικά προκειμένου να τεθούν ξανά σε κυκλοφορία.
Το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, που λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, είχε παραχωρηθεί στην τότε ΕΑΣ (Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών) από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για 99 χρόνια. Εκτείνεται σε 62.780 τ.μ., σε αυτό μέχρι πρότινος στάθμευαν 406 λεωφορεία και απασχολεί γύρω στα 800 άτομα.
Εργαζόμενοι μάλιστα εξηγούν ότι, σε περίπτωση που βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι και ο νέος χώρος που επιλεγεί βρίσκεται μακριά από τα νότια προάστια, το κόστος της μετεγκατάστασης θα είναι σημαντικά αυξημένο. Και αυτό γιατί προστίθενται και τα «νεκρά» οχηματοχιλιόμετρα, δηλαδή τα διανυόμενα χιλιόμετρα χωρίς επιβάτες. «Αν πρέπει δηλαδή ένα λεωφορείο να ξεκινήσει από το αμαξοστάσιο του Βοτανικού για να εκτελέσει δρομολόγια στα νότια προάστια, ξοδεύονται χωρίς λόγο περίπου 30 λεπτά, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην εκτέλεση δρομολογίων, ενώ καταγράφεται και σημαντική απώλεια καυσίμων», εξηγούν στην «Κ» στελέχη των ΟΣΥ.