Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Σε γνωμοδότηση προχωράει η ΟΣΥ για την επαναφορά του 75 % του ωρομισθίου σε Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες …



Μετά την επιστολή του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και Σωματείου Τεχνικών η ΟΣΥ έχει ξεκινήσει διαδικασίες για ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ για την επαναφορά του 75% της ωριαίας αποζημίωσης των υπαλλήλων ...


Σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο, στον πίνακα αποδεκτών, αποστέλλεται σε όλα τα Υπουργεία προς ενέργεια και πληροφόρηση και με την παράκληση να κοινοποιήσουν την παρούσα σε όλους τους φορείς που εποπτεύουν και υπάγονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του ν.4024/2011 (226 Α’) .

Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο:
  • Γιατί χρειάζεται να κάνει ενέργειες για ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ η ΟΣΥ στο αρμόδιο Υπουργείο καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο το κάθε Υπουργείο θα πρέπει να κοινοποιήσει την παρούσα στους φορείς που εποπτεύει και υπάγονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του ν.4024/2011 (226 Α’) .
  • Πως είναι δυνατόν να γίνεται αντικατάσταση παραγράφου σε άρθρο, στον νόμο με τον οποίο πληρώνεσαι και να μην υπάγεσαι σε αυτούς τους φορείς.
  • Από την στιγμή που στην διευκρινιστική εγκύκλιο αναγράφεται ότι : κρίνεται απαραίτητη η αντικατάσταση των δύο τελευταίων στηλών του ΠΙΝΑΚΑ 4 του άρθρου 20 της αριθμ. 2/31028/ΔΕΠ/6/5/16 ΑΔΑ: Ω9ΣΗ-0ΝΜ ... δηλαδή αλλάζουν οι στήλες που πληρωνόμαστε αυτή τη στιγμή, πως είναι δυνατόν να μην το δικαιούμαστε ...    
Τελικά τα έχουν τα χρήματα ή με γραφειοκρατικές διαδικασίες προσπαθούν να το καθυστερήσουν !!!

Να εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται:

κατ΄ αρχήν πρόκειται για την ωριαία αποζημίωση των υπαλλήλων που απασχολούνται για εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, σε υπηρεσίες που λειτουργούν βάση νόμου, είτε όλες τις ημέρες του μήνα, είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση.

α) Για όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας κατά την νυχτερινή εργασία, όπου το ωρομίσθιο θα πληρώνεται με 60% αντί 30%

β) Για εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες είτε ημέρα είτε νύχτα το ωρομίσθιο θα πληρώνεται με 75% αντί 40% και 45% αντίστοιχα.

γ) Με αναδρομική ισχύ από 1/1/2017

Πατήστε εδώ  για να δείτε τους πίνακες και την εγκύκλιο

Νίκος Τάσιος