Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Με σπασμένο κάρτερ λεωφορείο της γραμμής 040 στην Θησέως



Ο Χάρος βγήκε παγανιά την Παρασκευή το πρωί στην Καλλιθέα, αλλά μάλλον δεν ήταν ακριβώς η ημέρα του.


Πάντως, δεν θα αργήσει η ώρα που εξαιτίας των κακοσυντηρημένων μέσων μαζικής μεταφοράς θα θρηνύσουμε θύματα και δεν θα είναι λίγα.

Για μια απόσταση λίγο μεγαλύτερη των 500 μέτρων το λεωφορείο της γραμμής 040 - Σύνταγμα - Πειραιάς κινούνταν επί της λεωφόρου Θησέως με σπασμένο κάρτερ αφήνοντας πίσω του μεγάλες κηλίδες λαδιού στήνοντας παγίδες Θανάτου στους διερχόμενους οδηγούς.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης
Από την άμεση κινητοποίηση δήμου Καλλιθέας, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Παρασκευή, ώρα 8:10 το πρωί. Ελάχιστα μέτρα πριν από την στάση "Αγία Ελεούσα" στην Καλλιθέα κι ενώ το λεωφορείο της γραμμής Σύνταγμα Πειραιάς περιμένει στο φανάρι, από άγνωστη αιτία σπάει το κάρτερ της μηχανής και τα λάδια αρχίζουν (1) να ποτίζουν το οδόστρωμα...

Σχεδόν επάνω στην διασταύρωση και σε μια απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων σχηματίσθηκαν οι πρώτες δύο κηλίδες λαδιού. Το λεωφορείο συνέχισε την πορεία για ακόμα 550 μέτρα με τα λάδια από το σπασμένο κάρτερ να τρέχουν στον δρόμο.
Περνά το φανάρι, κι ελάχιστα μέτρα παρακάτω σταματά στην στάση να αποβιβάσει και να επιβιβάσει τους επιβάτες του, αφήνει όμως πίσω του μια δεύτερη (2) μεγάλη κηλίδα λαδιού από το σπασμένο κάρτερ. Μέχρι στιγμής, σε λιγότερο από 2 λεπτά σε μια απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων έχουν σχηματισθεί στο οδόστρωμα δύο μεγάλες κηλίδες λαδιού...

Έσπασε το κάρτερ

Το λεωφορείο συνεχίζει την πορεία του στην δεξιά λωρίδα της λεωφόρου Θησέως - μια από τις πιό πολυσύχναστες λεωφόρους των Νοτίων Προαστίων τις πρωινές ώρες - για τρεις ακόμα στάσεις αλλά κανείς δεν αντιλαμβάνεται το παραμικρό.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Καλλιθέας, Κώστας Κόκκουλος
Μερικά μόνο λεπτά και αφού το λεωφορείο συνεχίζει την πορεία του προς την Ποσειδώνος, περνά από το το σημείο με το αυτοκίνητο του, ακολουθώντας τον προγραμματισμένο καθημερινό έλεγχο στην πόλη, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κώστας Κόκκουλος. Βλέπει στην κηλίδα του λαδιού που έχει αφήσει πίσω του το 040, κατεβαίνει από το όχημα του, αποκλείει την δεξιά λωρίδα της λεωφόρου Θησέως με έναν κάδο και ειδοποιεί την Τροχαία και την Πυροσβεστική.

Για περισσότερες από δύο ώρες συνεργεία του δήμου έριχναν πριονίδι και αστυνομικοί της Τροχαίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία.

Από την άμεση κινητοποίηση δήμου Καλλιθέας, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα
Σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο καταφθάνει συνεργείο του δήμου Καλλιθέας το οποίο ακολουθώντας τις οδηγίες του ρίχνουν πριονίδι σε όλη την επιφάνεια της δεξιάς λωρίδας της λεωφόρου Θησέως από την Αγία Ελεούσα μέχρι λίγο πριν την Ποσειδώνος.

Κανείς δεν τολμά να βάλει με το νου του τι θα γινόταν σε περίπτωση κατά την οποία το διπλό λεωφορείο ολίσθαινε στα λάδια. Τα θύματα θα ήταν δεκάδες δοθέντος ότι η λεωφόρος Θησέως τις πρωινές ώρες είναι από τις πιό πολυσύχναστες λεωφόρους της Νότιας Αθήνας.

Όσο το λεωφορείο κινείται επί της λεωφόρου Θησέως, με κατεύθυνση προς την λεωφόρο Ποσειδώνος, μερικές δεκάδες μέτρα πίσω του έχουν ήδη σημειωθεί δύο τροχαία ατυχήματα ευτυχώς χωρίς θύματα. Στο ένα περιστατικό ο οδηγός αυτοκινήτου περνάει πάνω από μια από τις κηλίδες λαδιού, χάνει για λίγα δευτερόλεπτα τον έλεγχο του οχήματος και προσκρούει σε σταθμευμένο όχημα. Λίγο αργότερα χάνει τον έλεγχο της μηχανής του διερχόμενος μοτοσυκλετιστής και ανατρέπεται χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί.


Ευτυχώς δεν βγήκε στην Ποσειδώνος

Περίπου 120 μέτρα πριν το λεωφορείο βγει στην λεωφόρο Ποσειδώνος μόνον τότε ο οδηγός του οχήματος αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και ακινητοποιεί το λεωφορείο. Στο σημείο αυτό όλο το λάδι από το κάρτερ του οχήματος έχει αδειάσει στην άσφαλτο.

Ύστερα από λίγη ώρα το λεωφορείον "ο Χάρος" παραλαμβάνει ειδικό ρυμουλκό των αστικών συγκοινωνιών για να το μεταφέρει στο αμαξοστάσιο.

Επανειλημμένα το προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελλειπή συντήρηση των οχημάτων μαζικής μεταφοράς, επισημαίνοντας τους κινδύνους για το επιβατικό κοινό, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ίσως η Πολιτεία θελήσει να ακούσει όταν συμβεί το μοιραίο. Μέχρι τότε σε οδηγούς και επιβάτες, η Παναγιά μαζί τους...