Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Πρ. Τεχνικών ΟΑΣΑ στο paraskhnio.gr: Σε βλάκες νομίζει ότι απευθύνεται ο υπουργός; – Πόσο κοστίζουν οι βανδαλισμοί

04/03/17

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ακυρωτικά μηχανήματα, είπε στο paraskhnio.gr ο πρόεδρος των Τεχνικών και Εργαζομένων του ΟΑΣΑ Απόστολος Ραυτόπουλος, κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, λέγοντας πως ή είναι βλάκας ή νομίζει ότι απευθύνεται σε βλάκες.


Ρεπορτάζ Στέλιος Προμπονάς

«Οι κλοπές και οι καταστροφές στα καινούρια ηλεκτρονικά ακυρωτικά μηχανήματα έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο εξάμηνο περίπου. Ειδικά από τότε που ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σχεδόν καθημερινά έχουμε τέτοιες επιθέσεις.  Είτε βάφουν τα λεωφορεία, είτε κολλάνε αφίσες, είτε σπάνε τα ακυρωτικά μηχανήματα», είπε ο κ. Ραυτόπουλος.

Νέες μέθοδοι βανδαλισμού

«Και κάθε τόσο βρίσκουν και καινούριες μεθόδους, όπως χθες, στην περιοχή του Ζωγράφου, στη στάση Γαρδένια. Έβγαλαν από την τσέπη τους ένα μικρό ηλεκτρικό επαναφορτιζόμενο τρυπάνι και κατέστρεψαν τα ακυρωτικά μηχανήματα κάνοντάς τους μια μικρή τρύπα, καταστρέφοντας ή καίγοντας την πλακέτα. Μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει περισσότερα από 120 μηχανήματα. Και όλα είναι τα καινούρια. Αυτά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο», τόνισε ο πρόεδρος των τεχνικών.

Πόσα πληρώνουμε για κάθε κατεστραμμένο μηχάνημα

«Το κόστος αγοράς  – χωρίς την εγκατάσταση – του κάθε μηχανήματος είναι 1.100 ευρώ. Μαζί με την εγκατάσταση και τη συντήρηση του κάθε μηχανήματος, το κόστος ξεπερνά τις 2.000 ευρώ. Και αυτό είναι μόνο για τα λεωφορεία. Στο μετρό είναι άλλο πράγμα. Το κάθε ακυρωτικό μηχάνημα του μετρό, στις πύλες εισόδου, κάνει 2.000 ευρώ, και μαζί με την εγκατάσταση πάει στις 3.000 ευρώ το κάθε μηχάνημα. Και η κάθε πύλη, η οποία ανοίγει με το φωτοκύτταρο κάνει 4.000 ευρώ. Και όλα αυτά πληρώνονται από τους φορολογούμενους», υπογράμμισε.

Τα πληρώνουν οι πολίτες

Όπως είπε, «ο μόνος που τα έχει ασφαλισμένα είναι η εταιρεία η οποία πήρε το διαγωνισμό. Και ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει την εταιρεία αυτή για να τοποθετήσει και πάλι τα κατεστραμμένα μηχανήματα. Δεν εξασφαλίζεται το κράτος ή ο πολίτης. Εξασφαλίζεται μόνο η εταιρεία».  Σε ερώτηση αν το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπορούσε να λειτουργήσει και να αποδώσει, ο κ. Ραυτόπουλος είπε πως «οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός γίνεται είναι σωστός. Και η τηλεματική είναι σωστή.

Εκσυγχρονίζονται τα μέσα μεταφοράς. Και ειδικά για το μετρό. Όσων αφορά όμως το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις οδικές συγκοινωνίες, δηλαδή για τα λεωφορεία και τα τρόλλεϊ, δεν έχει να προσδώσει κάτι. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για το από πού θα μπει ο επιβάτης – μιας και μπορεί να μπει από οποιανδήποτε πόρτα – ώστε να αναγκάζεται να ακυρώνει το εισιτήριό του, τότε δεν έχει κανένα όφελος».

Όπως επισήμανε, «εν υπάρχει κάποιος τρόπος να προστατευτούν τα μηχανήματα. Εμάς, σαν εργαζόμενους, μας είχαν βάλει σε μία επιτροπή και είχαμε μεταβεί στο εργοστάσιο παραγωγής τους στην Τουρκία, γιατί εκεί κατασκευάζονται, προκειμένου να δούμε την κατασκευή τους. Οι παρατηρήσεις που είχαμε κάνει, τις οποίες το υπουργείο ποτέ δεν έκανε δεκτές και δεν έχουν βγει στον αέρα, είναι ότι τα μηχανήματα αυτά δεν πληρούν τους όρους αντιβανδαλιστικής προστασίας. Αλλά δεν εισακουστήκαμε πουθενά».

Ή είναι βλάκας ή νομίζει ότι απευθύνεται σε βλάκες

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι είναι «βαλτοί» αυτοί που καταστρέφουν τα μηχανήματα ο κ. Ραυτόπουλος είπε πως «δεν υπάρχει πιο βλάκας από αυτόν που λέει αυτά τα πράγματα. Και το λέω αυτό επειδή εμείς έχουμε υποδείξει αυτούς που κάνουν αυτά τα πράγματα. Από ποιο σημείο βγαίνουν, ποιοι είναι, την ημέρα που βγαίνουν, την ώρα που βγαίνουν και το τι κάνουν.

Δεν μπορεί να είναι βαλτοί οι άνθρωποι νεαρής ηλικίας που βγαίνουν από την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου ή από την ΑΣΟΕ το βράδυ και κάνουν αυτούς τους βανδαλισμούς. Δηλαδή αυτό που είπε ο Χρήστος Σπίρτζης ότι φταίνε αυτοί που βγάζουν τα πλαστά εισιτήρια και το κάνουν αυτό για να μην μπει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, και να μπορούν να βγάζουν πλαστά.

Ή είναι βλάκας ή νομίζει ότι απευθύνεται σε βλάκες. Και ο κόσμος δεν είναι βλάκας», τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης είχε πει πως οι βανδαλισμοί άρχισαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας και σύναψης συμβάσεων με εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας.

«Εύχομαι να μην υπάρχει διασύνδεση» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Πιο εύκολα βγάζεις βίζα παρά ηλεκτρονικό εισιτήριο

«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο  θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου. Την κάρτα όμως την σταμάτησε η εταιρεία προστασίας προσωπικών δεδομένων. Και πάλι καλά που το κατάλαβε νωρίς. Πιο εύκολο είναι να βγάλεις βίζα για να πας στην Αμερική ή στη Βόρεια Κορέα παρά να βγάλεις ηλεκτρονική κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι πέραν του δέοντος υπερβολικά όλα αυτά που ζητάει για να βγάλεις την κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Η κάρτα αυτή είναι προσωπική, και ανά πάσα στιγμή ο καθένας μπορεί να ξέρει που βρίσκεσαι, και αναφέρομαι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Κανονικά η κάρτα αυτή θα πρέπει να είναι όπως είναι και η απλή κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τόσα στοιχεία, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ. Σε ποιο άλλο κράτος γίνονται αυτά τα πράγματα; Η ανικανότητα της κυβέρνησης μεταφέρεται σαν ταλαιπωρία στον επιβάτη», κατέληξε ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ