Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Μανιάτης: «Το 55% των λεωφορείων της Αθήνας εκτός κυκλοφορίας»



Την έντονη κριτική του εξέφρασε ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζη, στην επίκαιρη ερώτησή του με θέμα: «Το 55% των λεωφορείων της Αθήνας εκτός κυκλοφορίας». Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης.


ΘΕΜΑ:  Το 55% των λεωφορείων της Αθήνας εκτός κυκλοφορίας                

Κύριε Υπουργέ,

Σε σημερινό δημοσίευμα αναφέρεται ότι 250 λεωφορεία των Οδικών Συγκοινωνιών (Ο.ΣΥ.) βρίσκονται στα Αμαξοστάσια ανασφάλιστα και χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τεθούν στη διάθεση του επιβατικού κοινού της Αθήνας.

Από ένα σύνολο 2.023 λεωφορείων των Ο.ΣΥ., εκτός κυκλοφορίας σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται περίπου 1.100 (το 55% του στόλου), με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν σήμερα λίγο περισσότερα από 900, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και προσωπικού. Στα μη κυκλοφορούντα, περιλαμβάνονται και 91 λεωφορεία φυσικού αερίου των 200.000€ το καθένα, ορισμένα μάλιστα από τα οποία εντάχθηκαν στο στόλο το 2010.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια ακόμη αρνητική συνέπεια στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στον εξαιρετικά μειωμένο στόλο λεωφορείων που βρίσκεται σε κίνηση εξαιτίας και άλλων αιτίων, την ίδια στιγμή που η ανυπαρξία ελέγχων, η ασυνέπεια στην άφιξη στους προγραμματισμένους χρόνους, καθώς και τα οικτρά οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους δημιουργούν εικόνα πλήρους απαξίωσης για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι αιτίες για τις οποίες 250 λεωφορεία των Ο.ΣΥ. βρίσκονται ανασφάλιστα, χωρίς ΚΤΕΟ κι εκτός λειτουργίας;

2. Ποιος είναι ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων και των εκτελούμενων δρομολογίων διαχρονικά κατά το διάστημα 2014-2016;


3. Ποια είναι τα βασικά οικονομικά μεγέθη λειτουργίας των Ο.ΣΥ. κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο 2014-2016;