Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Λετονικά εισιτήρια made in Menidi...

Η είσοδος του τυπογραφείου που είχε, έως την περασμένη Τρίτη, σύμβαση με τον φορέα των συγκοινωνιών Αθηνών για τα εισιτήρια.
ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Μετά το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, αρχίζει η οδός Λαϊκών Αγώνων στο Μενίδι.
Στη γωνία της οδού Λαϊκών Αγώνων και Λεύκτρων, βρίσκεται το τυπογραφείο που είχε, έως την περασμένη Τρίτη, σύμβαση με τον φορέα των συγκοινωνιών Αθηνών για «την προμήθεια χαρτιού ασφαλείας, εκτύπωσης εισιτηρίων, κουπονιών και καρτών» (απόφαση 3335/2015).

Φθάνοντας στο τυπογραφείο, μπαίνουμε μέσα ανενόχλητοι, για να ρωτήσουμε πώς μπορούμε να μιλήσουμε με κάποιον υπεύθυνο. Δύο εργαζόμενοι, με τους καφέδες στο χέρι, μας διώχνουν. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για τυπογραφείο που έχει δυνατότητα να εκτυπώνει έγγραφα ασφαλείας. Εδώ αποκαλύφθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου ρολά εισιτηρίων δημόσιων συγκοινωνιών. Πέντε ημέρες αργότερα, ο ΟΑΣΑ ακύρωσε τη σύμβαση και τώρα ψάχνει να βρει πού μπορεί να τυπώσει εισιτήρια λεωφορείων.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στο Ιλιον, ο Ευθύμιος Ματσούκης, διευθύνων σύμβουλος της Veridos Ματσούκης Α.Ε., διευθύνει μια επιχείρηση που έχει περισσότερες κάμερες παρά εργαζομένους. Οι εγκαταστάσεις περιβάλλονται από μια ψηλή μάντρα και στο γραφείο του δεν φτάνεις χωρίς κωδικό και έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Ο κ. Ματσούκης ήταν πρόεδρος της Intergraph, του οργανισμού που πιστοποιεί πανευρωπαϊκά τις εκτυπώσεις ασφαλείας, από το 2003 έως το 2016.

Χωρίς σύμβαση

Το τυπογραφείο στην οδό Λεύκτρων και Λαϊκών Αγώνων, που τύπωνε τα εισιτήρια του ΟΑΣΑ, δεν είχε πιστοποίηση Intergraph, αλλά λειτουργούσε με «δάνεια εμπειρία», ενός λετονικού εργοστασίου, της Balticbanknote, που διέθετε Intergraph. Μόνο που οι Συγκοινωνίες Αθηνών δεν είχαν σύμβαση με τους Λετονούς, αλλά με το τυπογραφείο στο Μενίδι.

«Oλη η υπόθεση στις εκτυπώσεις ασφαλείας στηρίζεται στην εμπιστοσύνη», λέει ο κ. Ματσούκης, που τυπώνει τα διαβατήρια της Λετονίας. Στη συνέχεια κάνει μια μικρή παύση. «Την εμπιστοσύνη την κερδίζεις», συμπληρώνει. Γιατί λοιπόν ένας οργανισμός συγκοινωνιών αναθέτει σε ένα εργοστάσιο της Λετονίας να του τυπώνει αξιόγραφα –τέτοια είναι τα εισιτήρια– ενώ η Λετονία έχει αναθέσει την εκτύπωση των διαβατηρίων της σε ένα ελληνικό τυπογραφείο; «Μα για την τιμή», λέει αφοπλιστικά στέλεχος του ΟΑΣΑ που θέλει να μην αναφερθεί το όνομά του.

O ΟΑΣΑ, όπως και η «Κ», είχε την πρώτη καταγγελία για την εκτύπωση παράνομων παραχθέντων εισιτηρίων συγκοινωνιών ενάμιση μήνα πριν. Ομως ο «πληροφοριοδότης» δεν ήταν σαφής στο «πού», «πώς», «πότε». Το βράδυ της Tετάρτης 16 Νοεμβρίου επανήλθε και «έστειλε» στελέχη του ΟΑΣΑ, την αστυνομία και την Εισαγγελία στο Μενίδι.

Τέσσερις ποιότητες

Με βάση τη σύμβαση, η εκτύπωση στο Μενίδι, ακριβώς επειδή το τυπογραφείο δεν ήταν πιστοποιημένο, απαγορευόταν. Και όμως, η αστυνομία βρήκε έτοιμα εισιτήρια και ρολά με τον λογότυπο του ΟΑΣΑ. «Βρήκαμε συνολικά 4 ποιότητες χαρτιού», είπαν στην «Κ» πηγές του ΟΑΣΑ, «αλλά η διαχείριση του χαρτιού έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά από το λετονικό εργοστάσιο».

Στη μακρινή Ρίγα της Λετονίας οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιος τους παρέδιδε το χαρτί, είπαν στην «Κ» ότι «άλλοτε παρέδιδαν στον ΟΑΣΑ και άλλοτε στο τυπογραφείο». O Αϊναρς Μίναρς, πάντως, από το λετονικό εργοστάσιο, έγραψε στην «Κ» ότι «το χαρτί αγοράστηκε απευθείας από τον παραγωγό χαρτιού χωρίς μεσάζοντα».

Η απάντηση έχει σχέση με συγκεκριμένο μεσάζοντα χαρτιού που συναλλασσόταν επί δεκαετίες με τον ΟΑΣΑ και που σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την «Κ» είπε ότι στη συγκεκριμένη δουλειά παρέδιδε το χαρτί στην επιχείρηση του Μενιδίου. Εάν αυτό είναι ακριβές, σημαίνει ότι Ρίγα και Μενίδι τύπωναν σε δύο διαφορετικές ποσότητες χαρτιού, ενώ το Μενίδι δεν θα έπρεπε να τυπώνει καν.

Πηγές της αγοράς λένε στην «Κ» ότι η κίνηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ είχε πέσει κατά 60% τους τελευταίους μήνες. «Θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», επισημαίνει παλιός τυπογράφος. Στον ΟΑΣΑ απορρίπτουν τη μομφή. «Ο λόγος που είχαν μειωθεί τα εισιτήρια ήταν ότι δεν γίνονταν έλεγχοι», προσθέτουν. Οταν ξανάρχισαν, βρέθηκαν δύο κακέκτυπα εισιτήρια που αντικατέστησαν αμέσως οι Λετονοί.

– Οι Λετονοί; ρωτάμε.

– Οχι, διορθώνουν, από το εργοστάσιο που συνεργαζόταν μαζί τους.