Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Βγάζουν από το «ψυγείο» το WI-FI στις συγκοινωνίες !!!



Της Μαριάννας  Τζάννε


Μία εξαγγελία προηγούμενων κυβερνήσεων που έμεινε στα λόγια, σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών, φέρνοντας ασύρματο ίντερνετ σε όλο το στόλο οχημάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται ο νέος Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας, προβλέπει την εγκατάσταση WI-FI δικτύου σε περίπου 2.500 λεωφορεία και την επέκταση του ασύρματου ίντερνετ και στα μέσα σταθερής τροχιάς. Την τελευταία διετία σε συνεργασία με την Hellas  On Line (Vodafone), η ΣΤΑΣΥ παρέχει δωρεάν στους επιβάτες της ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε επτά σταθμούς του μετρό για 15 λεπτά.


Πρόκειται για τους σταθμούς Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Ομόνοια, Πειραιάς, Νεραντζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας, οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση μέσω Wi- Fi στους χώρους εξυπηρέτησης επιβατών και στις αποβάθρες. Το αρχικό πλάνο, που είχε σχεδιαστεί το 2011 από  τον τότε υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση,  προέβλεπε επέκταση του Wi-Fi σε όλους τους σταθμούς του μετρό (γραμμές 2 και 3), των ΗΣΑΠ, καθώς και σε στάσεις του τραμ. Ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε τότε κατέληξε στην HOL αλλά η δεύτερη φάση (επέκταση του Wi-Fi σε όλο το μετρό, εντός βαγονιών, σε ΟΣΕ, επιλεγμένους σταθμούς λεωφορείων) παρέμεινε στα χαρτιά. Το μέτρο λανσαρίστηκε ξανά επί Πρωθυπουργίας Σαμαρά, ως τμήμα ενός φιλόδοξου έργου που περιελάμβανε την επέκταση wi-fi δικτύου σε 4.000 σημεία σε όλη την χώρα. Και πάλι όμως ο σχεδιασμός δεν προχώρησε αφού με την ανάληψη στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από τα πρώτα μέτρα που ενταφίασε ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

Στόχος της κυβέρνησης τώρα,  είναι η επέκταση της υπηρεσίας στα λεωφορεία, σχέδιο το οποίο δουλεύουν τον  τελευταίο μήνα σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ. Το ασύρματο ίντερνετ αποτελεί μία υπηρεσία που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για το επιβατικό κοινό.

Ωστόσο, την στιγμή που οι συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσλειτουργίες και ένα μεγάλο τμήμα του στόλου παραμένει παροπλισμένο, η εγκατάσταση wi-fi  θα μπορούσε να θεωρεί ως λιγότερη σημαντική σε αυτή την συγκυρία. Βούληση πάντως της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το μέτρο που εκτιμάται ότι θα δώσει πρόσθετα κίνητρα στο επιβατικό κοινό για να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες.


Κατά πληροφορίες στο υπουργείο Υποδομών έχουν απευθυνθεί στην αγορά για να κοστολογήσουν το ύψος της δαπάνης που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του εξοπλισμού, δεν θα ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 300.000 ευρώ.