Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Νίκος Τάσιος : Η ΣΣΕ θα πρέπει να εξισώσει τον μισθό οδηγού και τεχνίτη, από εκεί θα πρέπει να ξεκινάει η διαπραγμάτευση !!!


Αρκετές ανισότητες μεταξύ των ειδικοτήτων στην Ο.ΣΥ εμπεριέχει το προσχέδιο  ΣΣΕ που πρότεινε η διοίκηση προς τους εργαζόμενους. 

Οι ανισότητες αυτές δεν προκύπτουν από το νέο προσχέδιο αλλά προϋπήρχαν από την προηγούμενη ΣΣΕ στην οποία είχε ως τελευταία μισθολογικά την ειδικότητα του οδηγού. 

Ο νόμος 4024/11 σε σχέση με τον 4354/15 δεν άφηνε καθόλου περιθώρια  ώστε να υπάρχει δυνατότητα μέσω της συλλογικής σύμβασης να αποκατασταθούν κάποιες αδικίες ώστε να υπάρχει αμοιβή συνδεόμενη με την εργασία.

Αν δούμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε ειδικότητας θα διαπιστώσουμε ότι το κομμάτι που εργάζεται στην κίνηση δηλαδή οι οδηγοί λεωφορείων, είναι το μοναδικό το οποίο δεν έχει σταθερό ωράριο, οι αλλαγές βάρδιας γίνονται σε περισσότερα από ένα σημεία και καθημερινά σε διαφορετικό,  όπως και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το Α/Σ … αλλού πιάνουν δουλειά αλλού σχολάνε, καλούνται να κάνουν αλλαγές βάρδιας σε στάσεις στη μέση της διαδρομής όπου η εταιρία κερδίζει τουλάχιστον μισό δρομολόγιο σε κάθε βάρδια και αυτό είτε είναι χειμώνας με 0 βαθμούς είτε είναι καλοκαίρι με 45 βαθμούς !

Οι οδηγοί βρίσκονται στην κίνηση με τις δυσκολίες που όλοι γνωρίζουμε λόγο τις οδηγικής συμπεριφοράς στην χώρα μας, είναι η εικόνα της εταιρίας, δίνει πληροφορίες στο επιβατικό κοινό, απολογείται για λάθη άλλων, καλείται να βγάλει εις πέρας δρομολόγια τα οποία με βάση τον κ.ο.κ δεν βγαίνουν, δεν χτυπάει κάρτα αλλά το ωράριό του μετριέται είσοδο με έξοδο στο Α/Σ !

Σε καμία περίπτωση η ειδικότητα του οδηγού δεν θα έπρεπε να είναι στο ενιαίο μισθολόγιο όταν το ενιαίο μισθολόγιο δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις ιδιαιτερότητες ακόμα και τις ίδιας ειδικότητας στο δημόσιο παρά μόνο τσουβαλιάζει και πληρώνει ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα! 

Με λίγα λόγια πληρωνόμαστε το ίδιο με άλλους επαγγελματίες οδηγούς στο δημόσιο που σε καμία περίπτωση δεν έχουν την ευθύνη ασφάλειας επιβατών, δεν είμαστε πενθήμερο, δεν έχουμε σταθερό ωράριο, εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο.

Απ΄ ότι φαίνεται η διοίκηση της Ο.ΣΥ σύμφωνα με τα ποσοστά επί του βασικού που δίνονται θεωρεί ότι το ποιο παραγωγικό κομμάτι στην εταιρία είναι το κινητό συνεργείο και το τελευταίο οι οδηγοί !
Βλέπουμε δηλαδή κάποια παιχνίδια, όπου γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μία κόντρα μεταξύ των δύο μεγάλων σωματείων όπου στην πλευρά που δίνονται τα αυξημένα ποσοστά δεν είναι τυχαία καθώς δεν ανεβαίνει το κόστος επειδή είναι λιγότεροι!

Η εξίσωση του μισθού οδηγού και τεχνίτη 

θα ήταν το ποιο λογικό και δίκαιο και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι, η αμοιβή θα πρέπει να συνδέεται με την περιγραφή και την αξιολόγηση των θέσεων εργασίας ( αρθ. 17  ν.4354/15 νέο ενιαίο μισθολόγιο )

Όσον αφορά την κόντρα της διοίκησης με το συνδικάτο και για να μην κοροϊδευόμαστε και μας βάζουν κάποιοι να ερχόμαστε σε κόντρα μεταξύ μας, αν ήθελε η διοίκηση να χτυπήσει τον συνδικαλισμό να τους πάρει τα προνόμια, ή όπως κάποιοι άλλοι θέλουν να τους καθίσουν στο τιμόνι, είναι πολύ απλά τα πράγματα. Θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα σχέδιο ΣΣΕ ώστε να αποκαταστήσει τις αδικίες της προηγούμενης και όχι να την κάνει χειρότερη!

Αν η διοίκηση πρότεινε ένα σχέδιο ΣΣΕ το οποίο εξίσωνε μισθολογικά οδηγούς και τεχνίτες  και το παρουσίαζε απευθείας στους εργαζόμενους καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι οι συνδικαλιστές κάτι μας κρύβουν, τότε δεν υπήρχε περίπτωση οι οδηγοί που είναι και η μεγαλύτερη δύναμη να μην αναγκάσουν το προεδρείο να την υπογράψει, ποιος δεν θα ήταν μαζί του ?

Όμως η διοίκηση δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο αλλά το αντίθετο, κρατάει τις ανισότητες μεταξύ ειδικοτήτων, έχει μειώσει θεσμικά και μισθολογικά και εμείς ασχολούμαστε με το τυράκι που μας πετάνε για τις απαλλαγές, όταν θα έπρεπε να την απορρίψουμε μόνο και μόνο επειδή συνεχίζουν να απαξιώνουν την ειδικότητα του οδηγού που τον έχουν για τον τελευταίο ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να είναι πρώτος.

Δεν πάει άλλο  το << είμαστε οι πολλοί  και ανεβαίνει το κόστος >> !!!


Προκλητική θα έλεγα η ΣΣΕ που προτείνει η διοίκηση και θεωρώ ότι προσπαθεί να κλείσει αυτό το κομμάτι προτείνοντας  το κόστος της προηγούμενης ΣΣΕ  με λογιστικά τρικ χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν για μία ακόμη φορά ότι η αμοιβή θα πρέπει να συνδέεται με την περιγραφή και την αξιολόγηση των θέσεων εργασίας ( αρθ. 17  ν.4354/15 νέο ενιαίο μισθολόγιο )

Νίκος Τάσιος  οδηγός Ο.ΣΥ