Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Προαιρετική εισφορά για τον συνδικαλισμό, προτείνει η Επιτροπή Σοφών !!!


Προαιρετική εισφορά για τον συνδικαλισμό, προτείνει η Επιτροπή Σοφών

του Βασίλη Αγγελόπουλου 

Σαρωτικές αλλαγές στο σκέλος του συνδικαλισμού, με παρεμβάσεις τόσο στις άδειες, όσο και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων, ετοιμάζεται να προτείνει η επιτροπή «σοφών» που έχει συσταθεί για να παρουσιάσει το πόρισμά της για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εργασιακό πεδίο στη χώρα. 

Για το σκέλος της χρηματοδότησης των συνδικάτων, η θέση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου είναι ξεκάθαρη, αφού επιθυμεί να πάψει ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα να χρηματοδοτείται απευθείας από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για εισφορές που εισπράττονταν από τον πρώην ΟΕΕ (Εργατική Εστία) και τώρα αποδίδονται στον ΟΑΕΔ. Η επιτροπή επεξεργάζεται σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, θα προτείνεται να είναι στη διακριτική ευχέρεια των εργαζομένων, εάν θα επιθυμούν να τους παρακρατηθεί εισφορά υπέρ του συνδικάτου τους, ή όχι. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορεί να γίνει το σύστημα εσόδων των συνδικάτων, πιο δίκαιο. 

Για την προκήρυξη απεργιών, η θέση της επιτροπής κινείται έως τώρα, με τις προθέσεις των δανειστών της χώρας, που εστιάζουν στο σκέλος της πιο δίκαιης διαδικασίας. Άρα, είναι πιθανό στο πόρισμα να εντάσσεται η πρόταση στο εξής οι απεργίες να προκηρύσσονται μόνο εάν συναινεί με την ψήφο της, η πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου. Με τον τρόπο αυτό, η πλευρά των συνδικάτων, θεωρεί ότι ακυρώνεται στην πράξη ο ρόλος τους, αφού τις τελικές αποφάσεις θα λαμβάνουν τα μέλη τους και όχι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι ενός ΔΣ. Ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει για το lock out, αφού η θέση της επιτροπής, μάλλον συμπορεύεται με εκείνη των συνδικάτων, που πιστεύουν ότι ο θεσμός της ανταπεργίας, δεν πρέπει να εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά εργασίας. Ουσιαστικά, από τη μία θα δυσχεραίνεται η προκήρυξη της απεργίας, από την άλλη όμως οι εργοδότες, δεν θα αποκτούν το δικαίωμα στην ανταπεργία. Άρα η επιτροπή θέλει να κρατήσει τις ισορροπίες σε αυτό το κρίσιμο και κομβικό ζήτημα, στηρίζοντας σε κάποια σημεία τους εργοδότες και σε κάποια άλλα, τους εργαζόμενους. 

Ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρχει για τη χορήγηση αδειών σε συνδικαλιστές, αφού η επιτροπή θέλει να «βάλει τάξη» στο σκέλος που αφορά τις ημέρες απουσίας από την εργασία τους, όσων ασχολούνται ενεργά με το συνδικαλισμό. Η επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει περιορισμό των ημερών αδείας και παράλληλα «ποινή» στην περίπτωση που κάποιοι ξεπερνούν το όριο που θα θεσμοθετηθεί. Μια ποινή που θα καλείται να καταβάλλει το σωματείο τους, κατά πάσα πιθανότητα. 

Παρέμβαση αναμένεται να καταγραφεί ακόμα και στο σκέλος της απόλυσης, στην περίπτωση των συνδικαλιστών. Εκτιμάται ότι στη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα προκύψει θα πρέπει να υπάρχει μόνο η φράση «σοβαρός λόγος» που θα γίνει βέβαια, αντικείμενο ερμηνείας από εργοδότες και συνδικάτα. Έως τώρα, η σχετική νομολογία δίνει πιο συγκεκριμένες ερμηνείες για την απόλυση των συνδικαλιστών, που εστιάζονται είτε στο να κατατέθηκαν ψεύτικα πιστοποιητικά, είτε στο να αποκαλύφθηκαν βιομηχανικά μυστικά ή να υπήρξε προμήθεια από τρίτους, ή να συμμετείχε σε επεισόδια προκαλώντας σωματικές βλάβες, έως και εξύβριση στον εργοδότη,ή να συνεχίζει να συμμετέχει σε απεργίες που έχουν κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές.