Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

«Φέσι» 300 εκατ. από τα δωρεάν εισιτήρια στα ΜΜΜ για κοινωνική πολιτική !!!

Σχεδόν οι επτά στους δέκα από τους συχνά μετακινούμενους επιβάτες με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπολογίζεται ότι υπάγονται σε μία κατηγορία κοινωνικής πολιτικής μέσω της οποίας δικαιούνται δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο μετακινήσεις. 



Ωστόσο τα έξοδα μετακίνησης από τα αρμόδια υπουργεία δεν αποδίδονται συστηματικά, με αποτέλεσμα τα «φέσια» του Δημοσίου στον ΟΑΣΑ να φτάνουν πλέον σωρευτικά σχεδόν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και να απειλούν να δυναμιτίσουν την ίδια τη λειτουργία του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι οφειλές των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας για το 2016 αγγίζουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με άλλες χρονιές, εξαιτίας του μέτρου της ελεύθερης μετακίνησης των ανέργων για το οποίο δεν υπήρξε καμία αποζημίωση στον Οργανισμό, ενώ αθροιστικά οι οφειλές έως τώρα φτάνουν τα 180 εκατομμύρια.


Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, εισπράξιμα το προσεχές διάστημα θεωρούνται περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία έχουν υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις μεταξύ ΟΑΣΑ και αρμόδιων υπουργείων.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγοριών που δικαιούνται μηδενικό ή μειωμένο κόμιστρο συγκαταλέγονται εκτός των ανέργων οι ανήλικοι έως 18 ετών, οι φοιτητές και σπουδαστές, οι επιβάτες άνω των 65 ετών, οι ένστολοι κ.λπ.

Συνεργασία

Η κάρτα που θα χρησιμοποιούν οι επιβάτες του ΟΑΣΑ για τις μετακινήσεις 
τους θα έχει δύο τύπους. Η μία θα είναι χωρίς επεξεργαστή και η δεύτερη 
των απεριορίστων διαδρομών (φωτογραφίες από τις δύο όψεις της) 
θα είναι προσωποποιημένη με μικροεπεξεργαστή
Χαρακτηριστικό της αδυναμίας είσπραξης των οφειλομένων είναι το γεγονός ότι πλέον αναζητούνται τρόποι πληρωμής και με τη μορφή... υπηρεσιών. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία ΟΑΣΑ και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύντομα -όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιάννης Σκουμπούρης- πρόκειται να υπογραφεί σχετικό μνημόνιο για τη συστηματική φύλαξη των λεωφορειολωρίδων με συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους και αποτελέσματα που θα αποτυπώνονται κάθε μήνα σε ειδική αναφορά, ενώ αντίστοιχο μνημόνιο αναμένεται να υπογραφεί και με τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή ο ΟΑΣΑ θα βγάλει ξανά στους δρόμους δέκα γερανούς, προκειμένου να λειτουργήσουν κυρίως αποτρεπτικά στην κατάληψη λεωφορειολωρίδων ή και να απομακρύνουν οχήματα όπου κρίνεται αναγκαίο.
Στο μεταξύ ως λύση για την άμεση καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής εμφανίζεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από την ερχόμενη χρονιά, η οποία αναμένεται να μηδενίσει ουσιαστικά τη λαθρεπιβίβαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Πάντως για να ισχύσουν οι αναλογικές χρεώσεις με βάση τη διανυόμενη απόσταση ενός επιβάτη με τα αστικά μέσα και να τεθεί σε εφαρμογή το ζωνικό σύστημα υπολογισμού του κομίστρου, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να περάσει περίπου ένας χρόνος από σήμερα. Κι αυτό γιατί το διάστημα περίπου έξι μηνών έως το καλοκαίρι του 2017 θα είναι μεταβατικό και θα κυκλοφορούν παράλληλα και τα χάρτινα εισιτήρια αλλά και τα καινούργια «έξυπνα» εισιτήρια.

Μπάρες

Εως τότε θα έχουν γίνει και οι έρευνες της μετακίνησης των πολιτών, προκειμένου να καταγραφούν οι διαδρομές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ θα έχει «κλείσει» και το σύστημα στα μέσα σταθερής τροχιάς, αφού θα έχουν τοποθετηθεί οι μπάρες στους σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Το νέο σύστημα θα υποστηρίζει δύο βασικούς τύπους κομίστρου, το πολλαπλό μια ανέπαφη κάρτα μνήμης χωρίς μικροεπεξεργαστή, στην οποία θα υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης χρηματικής αξίας, χρόνου ή αριθμού μετακινήσεων και την κάρτα, η οποία θα είναι προσωποποιημένη με μικροεπεξεργαστή και θα λειτουργεί ως κάρτα απεριορίστων διαδρομών ή μαζικότερου προϊόντος κομίστρου. Θα μπορεί μάλιστα να επαναφορτίζεται σε πολλά σημεία με μετρητά ή κάρτα, ενώ ο ΟΑΣΑ εξετάζει το ενδεχόμενο η επαναφόρτισή της από ένα ποσό και πάνω να γίνεται αποκλειστικά με κάρτα.

Αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής 160 προσλήψεις σε θέσεις ελεγκτών

Στόχος του ΟΑΣΑ είναι η δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών κομίστρου. Εχει ήδη ζητηθεί η πρόσληψη 160 ατόμων ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ο οποίος σήμερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος αφού υπάρχουν μόνο είκοσι ελεγκτές. Αντίθετα στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) ο αριθμός των ελεγκτών φτάνει τους 120. Το έργο των ελεγκτών θα συνδράμει με ρόλο υποβοηθητικό και ειδικό κλιμάκιο από περίπου τριακόσια άτομα, που αναμένεται να δημιουργηθεί με την απασχόληση εργαζομένων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο δεν θα έχει αρμοδιότητα επιβολής προστίμων, αλλά ο ρόλος του θα είναι να προβαίνει σε συστάσεις και υποδείξεις στο επιβατικό κοινό για την ακύρωση εισιτηρίων.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ πολύ σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε ενοποίηση πολλών από τις υπηρεσίες που διαθέτει χωριστά σε κάθε συγκοινωνιακή εταιρεία, κάτι το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Για το ζήτημα αυτό μάλιστα ζήτησε ενημέρωση και το κλιμάκιο των δανειστών κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ. 

Ο Οργανισμός, πάντως, έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας προκειμένου να υπάρξει πόρισμα για την από κοινού διαμόρφωση προγράμματος δράσης σε συγκεκριμένους τομείς. Στόχος είναι να υπάρξουν άμεσα κοινές υπηρεσίες στους κλάδους μάρκετινγκ, ελεγκτών κομίστρου και πληροφοριακών συστημάτων, ενώ θα ακολουθήσουν αυτοί του ανθρώπινου δυναμικού, των οικονομικών και των προμηθειών, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΗΓΗ :     http://www.ethnos.gr/